Filmvrouw is filmmaker Marit Vreeswijk (41) uit Ede. Ik ben moeder van kleuterzoon Noord en partner van Dirk. Wij wonen op een nagenoeg zelfvoorzienend erfje, wat we vanuit permacultuur- en voedselbosprincipes vormgeven. Hier runnen wij Eco BenB de Walvis. Na het afronden van de Master Kunstbeleid, richting muziekwetenschappen, heb ik jarenlang in de cultuursector gewerkt als productieleider bij onder andere het Internationaal Danstheater en als projectleider binnen community- en jongerenprojecten. In 2015 ronde ik de vakopleiding Camerajournalist af. Via verschillende masterclasses, cursussen, zelfstudie en praktijkervaring heb ik me vervolgens gespecialiseerd in het maken van korte ‘human interest’ documentaires.

Voor mij zit het verhaal en de magie in het ogenschijnlijk dagelijkse. Op het moment dat je de tijd en ruimte neemt om écht naar iemand te luisteren en een tijdje meewandelt in iemands leven, ontdek je dat iedereen een inspirerend verhaal te vertellen heeft. Met eigenzinnige drijfveren, op bijzondere locaties en met vooruitstrevende doelstellingen.

○○○

Ik vind het heel bijzonder om het vertrouwen te krijgen om een filmportret over iemand te mogen maken. Om even heel dicht bij iemand te staan, die ik voorheen niet goed kende. Steeds weer is het een bijzondere reis vol ontdekkingen, nieuwe inzichten, inspiratie en vooral verbinding. Ik vind het fascinerend om dit in beeld en geluid te kunnen vangen. Om de verraste reacties te zien van de geportretteerden zodra ze de film te zien krijgen en om met de mini docu’s ook weer anderen te kunnen raken en inspireren.